Bouwvakborrel wordt vakantieborrel

Een bouwvakborrel anno 2023, is dat nog wel van deze tijd? We gaan meer en meer naar een 24-uurseconomie. Met nachtsupermarkten en tankstations waar je 24-7 kunt tanken en broodjes bal en koffie kunt halen. Ook zijn de meeste supermarkten en bouwmarkten inmiddels op zondag open, zodat we altijd en overal aan onze spulletjes kunnen komen. En wat te denken van de webshops? Vandaag besteld, morgen geleverd. Of nog gekker soms, voor de middag besteld, ’s middags al in huis.

Bouwvakvakantie

De term “bouwvakvakantie” stamt al uit 1929. In dat jaar werd voor het eerst het recht op maar liefst 3 dagen verplicht vakantie in de CAO van de bouwsector opgenomen. Ook werd in dit jaar de term “Vakantiegeld” in het leven geroepen. Lang bleef de bouwvakvakantie beperkt tot 3 dagen. Pas in 1965 kregen de bouwvakkers het recht op 15 vrije dagen. Het was dan ook gebruikelijk dat alle bouwvakkers en bedrijven in de bouwsector 3 weken collectief de deuren sloten en er geen bouwwerkzaamheden werden uitgevoerd.

Wat niet veel mensen weten, is dat sinds 1981 de officiële bouwvak niet meer bestaat. Dit komt doordat lange tijd nog veel bedrijven 3 weken alle werkzaamheden stillegden. Het was voor een metselaar of timmerman ook nauwelijks te doen om door te werken, omdat de leveranciers wel gesloten waren. En andersom gingen leveranciers dicht omdat er toch nauwelijks iemand aan het werk was in de bouw.

Van Bouwvakborrel naar Vakantieborrel

Met name in de bouwsector is het een bekend begrip: de “Bouwvakborrel”! Aan het eind van de laatste werkdag vóór de bouwvakvakantie met al het personeel een flinke pot bier pakken en iedereen een goede vakantie toe te wensen. Ook is het niet ongebruikelijk om dan de BBQ aan te steken of om hapjes te (laten) verzorgen.

De laatste jaren zien we steeds meer bedrijven buiten de bouwsector ook een vakantieborrel organiseren voor aanvang van de vakantie. Ergens in juni of juli wordt er een borrel georganiseerd om de medewerkers te bedanken voor hun inzet tot nu toe en ze een fijne vakantie te wensen. Ook hier mag een borrel niet ontbreken en zien we dat de personeelsvereniging of de baas zorgt voor een hapje. Daarnaast is het een trend geworden om ook uit te pakken met entertainment met een fotohokje of een leuke pubquiz of spelshow, een echte hit is daarbij de Welcome On Board spelshow, een geweldige show, helemaal ingespeeld op de vakantie!

Zo zie je maar dat het succes van de bouwvakborrel zijn weg heeft gevonden naar een groot scala aan bedrijven en gaan we langzaam maar zeker van bouwvakborrel naar vakantieborrel!

Organiseer de leukste vakantieborrel

Het organiseren van een vakantieborrel kan (bijna) iedereen. Afhankelijk van de grootte en structuur van jullie bedrijf, het budget en wat jullie graag willen, kun je je vakantieborrel invullen.

 • Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de borrel alleen te organiseren met jullie eigen afdeling of juist met het hele bedrijf.
 • Heb je een ruim budget dan kun je ervoor kiezen om naar een horecalocatie te gaan of juist op jullie eigen bedrijf met een cateraar.
 • Je kunt alleen voor een drankje zorgen, maar je kunt ook flink uitpakken met een BBQ, een buffet en entertainment

Er komt nog wel wat kijken bij het organiseren, denk in ieder geval aan het volgende:

 1. Bepaal de vorm van het uitje
 2. Zorg ervoor dat je weet welk budget er beschikbaar is
 3. Bepaal enkele datums om de vakantieborrel te houden
 4. Wil je entertainment, zoek dan een leuke invulling, bijvoorbeeld een spelshow of een vakantiequiz. Bespreek met het evenementenbureau (bijvoorbeeld Pop-Up Uitjes 😊) of de gewenste data beschikbaar zijn en zet deze alvast vrijblijvend in optie
 5. Ga je naar een horecalocatie? Check dan of jullie data nog vrij zijn en plaats alvast een optie
 6. Stuur een datumprikker rond naar je collega’s
 7. Stuur nog een keer een herinnering rond 😉
 8. Prik een datum en stuur de uitnodigingen naar de deelnemers
 9. Leg de datum vast bij het evenementenbureau en de horecalocatie als je een optie hebt geplaatst
 10. Regel alles voor de hapjes en drankjes met de horecalocatie, cateraar of partyverhuurder. Je kunt vaak ook bij een cateraar terecht voor het huren van alleen een (grote) koelkast, glazen en een bar zodat je zelf voor je biertjes, wijntjes en fris kunt zorgen
 11. Kies je voor de vakantieborrel op eigen bedrijf, zorg er dan voor dat de plek waar je de vakantieborrel gaat houden netjes opgeruimd en schoon is en dat er de nodige (sta)tafels en stoelen zijn. Het is natuurlijk extra leuk als je zorgt voor leuke versiering in de vorm van landenvlaggen of bijvoorbeeld in strijdstijl met badhanddoeken, strandballen, zand, (opblaasbare) palmbomen enzovoort.
 12. Probeer zoveel mogelijk uit handen te geven en geniet zelf ook van de vakantieborrel!

Meer weten?

Wil je het spelshow-effect ook beleven voor jullie teambuilding, familiedag of groepsuitje? Op onze contactpagina vind je natuurlijk al onze contactgegevens!

Ontdek meer van Pop-Up Uitjes

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder